Materina dušica (timijan)

Materina dušica, z drugim imenom “timijan” ima res ogromno zdravilnih učinkov. Če imaš doma eterično olje materina dušica, lahko rešiš marsikatero težavo:

 • Pomirja kašelj
 • Blaži krče gladkih mišis
 • Lajša izkašljevanje
 • Topi sluz v pljučih
 • Pomaga pri vnetju grla, mandljev, oslovsekm kašlju, astmi, bronhitisu
 • Izloča vodo iz telesa
 • Pomaga pri katarju želodca ali črevesja
 • Razkužuje in razstruplja
 • Zdravi kožne bolezni in odpravlja akne
 • Pomaga pri bolečinah v mišicah, parazitih,utrujenosti, depresiji, anksioznosti, glavobolu,
 • težavah z ledvicami, stresu in pri glivicah na nohtih

Nabiranje

Stari viri pravijo, da je materino dušico najbolje nabirati od sredine maja do sredine septembra. Nabiraš celo rastlino vendar brez korenin. Lahko jo sušiš na soncu ali pa v dehidratorju. Če jo boš vedno sušila na temperaturi do 45 stopinj, bo do uporabe držala svojo energijo in hranilne snovi. Hkrati si lahko pozorna na dan za cvet – tiste dni ima največ snovi v sebi in bo nabrana na ta dan v tvoji shrambi mnogo dlje ohranjala barvo cveta in listov (ja, vem, tudi sama nisem mogla verjeti).

Materina dušica

Sliši se dobro, kajne? Slaba stran tega je, da se je dobro vsake težave lotiti iz drugega konca. Ta blog bom dopolnjevala, zaenkrat ti zaupam 2 recepta, kmalu se jih bo še nekaj pridružilo.


Recept proti utrujenosti

V vodno kopel dodaj 2 kapljici eteričnega olja materina dušica.

Če nimaš kadi, lahko kapljico dodaš tudi losjonu za telo, sproščujoče deluje tako vonj kot v stiku s kožo. Pri otrocih bodi z eteričnimi olji še posebej previdna. So zelo koncentrirani in otroška koža včasih nanje zelo burno reagira.


Recept proti bolečinam

3 kapljice olja materina dušica zmešaš z dvema žličkama sezamovega olja in s tem mažeš obolelo mesto.


Dihala

V pol litra vrele vode dodaj nekaj kapljic olja materine dušice (po občutku in postopoma); vdihavanje hlapov prinaša olajšanje pri boleznih dihal.

Materino dušico lahko uživaš v obliki čaja.


Otroci

Povedala sem ti že, kako super materina dušica sprošča in pomaga pri težavah z dihali. Prav tako verjetno veš, da moraš biti z raznimi eteričnimi olji pri otrocih še posebej previdna. Ker blaži krče gladkih mišic, pravzaprav ODPRAVLJA KOLIKE (!!!) – IN pomaga pri čiščenju dihal je odlična rešitev za otroke. Zasnovala sem zelo nežno kremo, ki vsebuje materino dušico in brin – uporabiš jo lahko za pomoč pri težavah z dihali ali pri kolikah. Stranke mi povedo, da z njo odpravljajo krče tudi sebi. Najdeš jo tu —>, lahko si jo zmešaš tudi sama, le previdna bodi, da ne daš preveč preveč eteričnih olj in da so vse sestavine res neoporečne.

Več o brinu najdeš v članku Brin v blogu –>

Materina dušica in brin – krema za otroke

Recept za kremo materina dušica & brin

Če jih boš izdelal/a več, si jih shrani za miklavževa darila  😉 Če imaš glede izdelave še kakšno vprašanje, sem seveda na voljo in z veseljem ti bom pomagala. 

Za izdelavo mazila potrebuješ najprej macerat materine dušice. Macerat je oljni izvleček zelišča in ga lahko kupiš ali pa pripraviš sam/a takole:

Macerat

Poljubno količino materine dušice (timijana) stresi v kozarec, prelij z OLIVNIM ali HLADNO STISKANIM SONČNIČNIM OLJEM in mešanico namakaj 2 meseca, da se izluži čimveč zdravilnih sesatvin. Nato zelišče precediš čez gazo ali dojenčkovo tetra pleničko. To je najkvaliletnejši način, lahko pa zadevo tudi pospešiš s segrevanjem, in sicer tako, da mešanico zelišča ter olja postaviš v vodno kopel in jo rahlo segrevaš- a nikar do vrenja! Ko se kopel dovolj segreje, odstavi z ognja in pusti stati najmanj 2h. Če se voda v kopeli vmes ohladi, jo lahko ponovno malo segreješ. Prav tako na koncu zelišče precediš čez gazo.
Ko si si priskrbel/a macerat in ostale sestavine, pa se lahko lotiš izdelave čudovitega, zdravilnega mazila.  

Z navedenimi količinami boš napolnil/a cca 100ml kozarček:

 • 50g macerata materine dušice 
 • 24 g kokosovega olja
 • 14 g karite masla
 • 20 g čebeljega voska
 • 1 g vitamina E*
 • 10-20 kapljic eteričnega olja timijana**

Postopek 

1. Na štedilnik pripravi vodno kopel (torej lonec z vodo v katerega postaviš manjši lonec). V manjši lonec odmeri čebelji vosek in počakaj, da se skoraj popolnoma stopi, nato dodaj karitejevo maslo. Ko se tudi karitejevo maslo skoraj popolnoma raztopi, dodaj še macerat materine dušice ter kokosovo olje. Na ta način ohraniš največ učinkovin, seveda pa lahko tudi vse skupaj že v štartu vržeš v lonec in počakaš, da se stopi, samo s segrevanjem uničuješ kvalitetne učinkovine masel, olja in tudi macerata 🙂

2. Ko dobiš stopljeno prozorno tekočino, odstavi posodo iz vode in pusti, da se mešanica malo ohladi. Sedaj, ko je zunaj že bolj mrzlo, lahko postaviš lonec tudi na balkon ali na zunanjo stran okna (samo pazi, da ne pade komu na glavo! :D). Pazi, da se ne bo shladila preveč, saj se z ohlajanjem tudi strjuje in jo boš težje premešala. 

3. Ko se ohladi pod 40C (na otip še vroče vendar ne toliko, da ne bi mogla držati roke na skledi), dodaj poljubna eterična olja in vitamin E. Z mešalnikom mešaj mazilo nekaj minut, nato ga prestavi v kozarčke.

*(vitamin E ni nujen, je pa priporočljiv, ker podaljša obstojnost mazila. Če si za maceriranje timijana uporabil/a hladno stiskano sončnično olje, vitamina E ni potrebno dodatno dodajati, saj ga to olje vsebuje že samo po sebi veliko).

**ali kakšnega drugega eteričnega olja npr brin, evkaliptus, sivka, čajevec, poprova meta… – eterično olje lahko v mazilu spustiš, saj je macerat že sam po sebi zelo močan. Po želji, za še močnejše delovanje, pa seveda lahko mazilo obogatiš še z eteričnim oljem materine dušice, samo tukaj res priporočam previdnost in natančno doziranje, še posebno, če boš mazilo uporabljal/a za otroke- preberi spodaj napotke za varno uporabo tega mazila.


Mazilo materine dušice deluje antibakterijsko in razkuževalno, pri prehladih in kašlju ga vmasiramo na področje prsnega koša, hrbta (med lopaticami) in na podplate. Žličko mazila lahko raztopimo v topli vodi in se v njej okopamo ali prirpavimo parno kopel za otroke. Pri glavobolu ga nanašamo na sence, čelo in vrat. 
Pri bolečinah v trebuhu ali slabostih mažemo trebuh in notranjo stran zapestja. 
Po napornem dnevu z mazilom dobro zmasiramo stopala. 

Pri otrocih mazilo uporabljamo na enake načine, le da uporabimo manjšo količino mazila.

Če pa se že borite s prehladom in se ti mudi, sem mazilo z materino dušico in brinom že jaz pripravila zate 🙂
Najdeš ga tukaj, če ga naročiš do 13h, bo že naslednji dan pri tebi <3

Vesela bom tvojega odziva, sporoči mi ali ti je mazilo uspelo in kako si si z njim pomagal/a.