Ste se že kdaj zares poglobili v sestavine kozmetičnih izdelkov na vaših poličkah?

Mislim zares poglobili, ne samo pogledali etiketo na kateri piše nekaj takega kot “Z ARGANOVIM OLJEM” ali “Z IZVLEČKOM OGNJIČA” in se zadovoljili s podatkom misleč, da ste si kupili nekaj dobrega in koristnega za vašo kožo, telo ali lase? Pri nekaterih sestavinah boste lahko zasledili, da povzročajo hormonske motnje in da so lahko okužene s škodljivimi delci


Okuženost s škodljivimi delci

Veliko izdelkov in/ali sestavin lahko vsebuje škodljive nečistoče oz. delce, ki so stranski produkti mešanja različnih kemičnih sestavin.
To so naprimer težke kovine in druge za telo in okolje škodljive/strupene sestavine in kemikalije. Le te niso napisane med sestavinami, napisane pa so sestavine, ki te delce ustvarjajo. Te delci so seveda škodljivi, zato se jim poskušamo čimbolj izogibati oz. se izogibamo sestavinam, ki jih ustvarjajo (imenovane kot sestavine okužene s škodljivimi delci)

Sestavine, ki so lahko okužene s škodljivimi delci: 

 • diethanolamine (DEA)
 • 1,4-dioxane
 • formaldehyde
 • butane and isobutane
 • petroleum distillates
 • polyethylene glycol/ceteareth
 • talcum
 • nitrosamines

Hormonske motnje

Moška in ženska neplodnost je lahko rezultat izpostavljenosti hormonskim motilcem. Raziskava je pokazala, da ima lahko že majhna doza teh sestavin/motilcev škodljive posledice za človeško zdravje in reproduktivni sistem

Pogoste kemikalije, ki se smatrajo kot hormonski motilci: 

 • phalates 
 • triclosans 
 • musks

Parfum / Fragrance

Pod imenom se skrivajo FTALATI (Phthalates dibutyl phthalate (DBP), dimethyl phthalate (DMP), in diethyl phthalate (DEP). Parfumi so lahko sestavljeni iz 200+ različnih sestavin in nikakor ni mogoče vedeti, katere so le-te. Povzročajo pa glavobole, vrtoglavice, izpuščje, draženje kože, madeže na koži, kašelj… 

Nevarnost poškodbe moškega reproduktivnega sistema – Študija iz leta 2006 je pokazala povezavo med izpostavljenostjo ftalatom pred rojstvom, z moško neplodnostjo (nizko število semenčic in njihova kvaliteta). Enako menijo, da povzročajo neplodnost tudi pri ženskah. Najdemo jih v lakih za nohte, sprejih za lase, parfumih, losjonih, milih in šamponih. 

Formaldehid 

(Formaldehyde = formaldehyde releasers: bronopol, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, and quaternium-15)- lahko vsebujejo karcinogene nečistoče, iritirajo kožo, povzročajo alergije in izpuščaje. Najdemo jih v otroških šamponih, milih, gelih za lase, izdelkih za glajenje las… 

PEG 

(polyethylene glycol ali ceteareth)- lahko vsebujejo nečiste delce.

Parabeni

(propyl-, isopropyl-, butyl-, in isobutyl- parabeni)- povzročajo hormonske motnje. Najdemo jih v ličilih, vlažilcih, šamponih, balzamih, gelih za prhanje, izdelkih za britje in pilingih.

SLS

Sodium laureth sulfate and sodium lauryl sulfate – iritirajo kožo, nalagajo se v telesu… Najdemo jih v večini izdelkov, ki se penijo (mila, šamponi, kopeli…)

Siloxane

(sestavine, ki se končajo na -siloxane ali -methicone)- povzročajo hormonske motnje. Najdemo jih v izdelkih za lase in deodorantih

Triclosani

povzročajo motnje reproduktivnih hormonov (neplodnost…). Najdemo jih v izdelkih za ustno higieno, izdelkih za britje, kremah in v barvah


Najpogostejše škodljive sestavine v kozmetičnih izdelkih

ALKOHOL/ALCOHOL- Ethanol/ethyl alcohol/denatured alcohol/methanol/isopropyl alcohol,/SD alcohol/ benzyl alcohol – škodljivi alkoholi, pogosto uporabljeni v kozmetičnih izdelkih. Kožo izsušujejo in dražijo, lahko poškodujejo kožno povrhnjico, pospešujejo staranje kože. Škodo na koži povzročajo še dolgo po tem, ko z nje izhlapijo. Kožo naredijo prepustno, tako da vase vsrka (poleg sem in tja kakšne dobre) vse škodljive sestavine, ki bi drugače ostale na koži, tako pa prodrejo skozi in se s tem tudi vsrkajo v telo.
(ne zamenjajte jih z dobrimi alkoholi, ki niso škodljivi in so blagodejni za kožo: Cetyl alkohol, Stearyl alkohol, Cetaryl alkohol)

Alpha-isomethyl ionone – Iritant in sprožilec alergijskih reakcij. OCTOCRYLENE- lahko se vpije v kožo in poveča proizvodnjo prostih radikalov. Za proste radikale pa je znano, da direktno vplivajo na poškodbe DNA in posledično prispevajo k povečanju možnosti za nastanek raka in tumorjev. Poleg tega domnevajo, da povzroča hormonske motnje in poškodbe. 

Acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer – pri proizvodnji te sestavine se ponavadi uporablja za topilo benzen, ki pa je zelo karcinogen, strupen in škodljiv za okolje. 

Butyl methoxydibenzoylmethane ali avobenzone – nekatere raziskave so pokazale, da se vsrka v telo (najden v urinu), zato se ne priporoča uporaba nosečnicam in majhnim otrokom. 

BUTYLATED HYDROXYANISOLE (BHA) AND BUTYLATED HYDROXYTOLUENE (BHT) – iritira kožo, povzroča hormonske motnje

BHT– obširna raziskava je pokazala, da visoke doze te sestavine povzročajo občutne poškodbe na pljučih, jetrih in ledvicah. Zaužitje je pokazalo, da je sestavina strupena za krvni sistem.

BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL – povzroča alergije in iritacije 

BENZYL BENZOATE – iritira kožo, izogibali naj bi se je ljudje z alergijami na parfume. V Evropi je na seznamu alergenov. 

BENZOIC ACID – škodljiv za oči, iritira kožo, povzroča izpuščaje, rdečice in pekoč občutek. Iritira nosno sluznico, grlo in pljuča in lahko povzroča kašelj in pomanjkanje sape. Lahko povzroča tudi pokanje kože in kožne alergije. 

BUTYL; ETHYL, METHYL in PROPYL PARABEN – uporabljajo se kot konzervans in povzročajo alergije, izpuščaje in po raziskavah sodeč delujejo rahlo estrogensko ter se absorbirajo v telo. 

C12-13 PARETH-23 – je sintetična sestavina, pridobljena iz petroleja in ethylene oxide-a. Ethylene Oxide pa se smatra za zelo strupenega in je bil tudi uporabljen kot komponenta živčnega plina v drugi svetovni vojni. Ali kot kozmetična sestavina povzroča kakšne težave še ni jasno.

COCAMIDE DIETHANOALAMINE/COCAMIDE DEA/DEA – povzroča raka, alergije, dermatitis… In se nalaga v telesu.

DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE – veliko virov navaja, da je karcinogen, saj vsebuje kemikalije, ki so lahko okužene z nitrozamini. Naj bi se uporabljal v čistilih za avte, v razmaščevalcih za motorje, in drugih izdelkih za rabo v industriji. Smatrajo, da je nežen, če je uporabljen v majhnih količihan (kot npr. V kozmetiki). Odločitev je vaša 🙂

DIETHANOLAMINE (DEA) povzroča iritacije kože, obstaja možnost okuženosti sestavine z škodljivimi delci, obstaja možnost, da je strupen za notranje organe . Najdemo ga v izdelkih za lase in ličilih.

GLYCOL DISTEARATE – strupen za okolje in draži oči

HYDROXYCITRONELLAL – študija je pokazala, da je sestavina v vodici za po britju povzročila luskavico na obrazu. Sestavina je dokumentirana kot iritant. 

HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE – 89 % ljudi z ekcemi je po aplikaciji te sestavine razvilo alergijsko reakcijo. 

ISOPROPYL ALCOHOL – Pri zaužitju povzroča glavobole, vrtoglavico, bruhanje, slabost in nezavest. 

LIQUID PARAFFIN – proizveden je iz petroleja, in je ponavadi imenovan mineralno olje. Strokovnjaki trdijo, da maši pore in povečuje nastajanje aken in motoljavosti. 

PPG-5-CETETH-20 – možnost okuženosti z nevarnimi delci, med drugim tudi Ethylene Oxide-a, ki je znan po tem, da povečuje možnost nastanka raka maternice, dojk, levkemije in možganskih tumorjev.

POTASSIUM ALUM – strupen v večjih količinah, lahko se absorbira (vpije) v kožo in krvni sistem. Negtativne posledice nastanjeo ob daljši izpostavljenosti tej sestavini. Ker ga vsebuje veliko deodorantov, je tako bolje, če se jih uporablja vsak drugi dan namesto vsak dan. Vdihavanje povzroča poškodbe pljuč. Torej, največja nevarnost pri aluminiju je daljša izpostavljenost. Povzroča lahko tudi degeneracijo živčnega sistema in povečuje možnost za nastanek nekaterih vrst raka in alzheimerjeve bolezni. Najboljše je, če se mu izogibamo.

SODIUM LAUROYL SARCOSINATE – možnost kontaminacije s škodljivimi delci (nitrosamine – karcinogen). Škodljiv je tudi zaradi njegove lastnosti, namreč pospešuje vpijanje sestavin v kožo, kar spreminja kožno strukturo in posledično le ta vpija še druge kemikalije in jih prepušča v globlje plasti kože. 

SLS- SODYUM LAURYL SULFATE – zelo agresiven detergent in penilec, ki je uporabljen v skoraj vsakem šamponu, prašku za posodo, milu, zobnih pastah.. skratka v vsem kar se peni. Le redki izdelki na trgu so na voljo brez te škodljive sestavine, ki povzroča močno draženje kože, oči in pljuč, alergije… Nekatere raziskave so pokazale zadrževanje SLS-a v možganih, pljučih, jetrih in srcu (zaradi uporabe izdelkov ki vsebujejo SLS, saj se skozi kožo vpije v telo). Povzroča tudi hormonsko neravnovesje. Skratka, srčno priporočam, da se izdelkom, ki vsebujejo SLS, izognete 

SODIUM BENZOATE– Možnost povzročanja raka, razvojnih in reprodukcijskih težav, strupenosti za organe, iritacij, biokemijskih celičnih sprememb. Več študij je pokazalo vpliv na živčni in možganski sistem, in vitro testi so pokazali mutacijske spremembe. 

TRIKLOSAN – je antibakterijsko sredstvo, a povzroča draženje kože in hormonska neravnovesja. Škodljiv je za imunski sistem, prav tako pa je uvrščen med snovi, ki onesnažujejo okolje 

TRIDECETH-6  klasificiran kot možno strupen in škodljiv. 


Glede na študijo objavljeno v »International Journal of Toxicology« PEGi (vključno z Trideceth-6-om) lahko vsebujejo škodljive delce in nečistoče kot so Ethylene Oxide (več o tem pod sestavino PPG-5-CETETH-20 ), 1,4-dioxane, ki je znan kot karcinogen, PAH-i, znani po povečanju nevarnosti za prsnega raka, idr.

Formule, ki vsebujejo PEG-e, naj se ne bi uporabljale na poškodovai ali občutljivikoži. Študije so pokazale, da se je pri pacientih, ki so trpeli za opeklinami, in so bili zdravljeni z antimikrobnimi kremami, ki so vsebovale PEGe, terapija končala z zastrupitvojo ledvic. 


Bolj kot se poglabljam v škodljivosti ne-naravne kozmetike, večjo željo imam, da uporabljam res učinkovito naravno kozmetiko. Marsikaj si lahko naredimo sami doma – recimo masko za rast las – tu najdeš recept. Z naravno kozmetiko v trgovinah imam problem, ker je je zelo malo, ki zares učinkuje, pa še z embalažo dodatno smetim po planetu. Zaradi tega v domači kozmetiki GaiaLuna vedno uporabljam sestavine, ki jih lahko tudi poješ (preveri jih v trgovini) in s teboj delim preizkušene recepte. Dober domač recept za boj proti prhljaju, suhim ali mastnim lasem lahko dobiš tudi v kvizu –>