Search

ŠOKANTNE SESTAVINE V KOZMETIČNIH IZDELKIH

Updated: Aug 21, 2019


Ste se že kdaj zares poglobili v sestavine kozmetičnih izdelkov na vaših poličkah?


Mislim zares poglobili, ne samo pogledali etiketo na kateri piše nekaj takega kot "Z ARGANOVIM OLJEM" ali "Z IZVLEČKOM OGNJIČA" in se zadovoljili s podatkom misleč, da ste si kupili nekaj dobrega in koristnega za vašo kožo, telo ali laske?


Dejstvo je, da kozmetični izdelki vsebujejo ogromno število zelo škodljivih sestavin. Nam so na kozmetični šoli rekli, da se 70% sestavin izdelka, ki ga nanesemo na kožo vsrka v krvni obrok in da naj naslednjič dobro razmislimo kaj nanašamo nase...in vase.


Kmalu po tem se je začela moja pot izdelovanja lastnih kozmetičnih izdelkov, saj sem sčasoma ugotovila, da si že z muko in slabo vestjo nanašam na telo vlažilne kreme in si umivam lase z agresivnimi šamponi, ki mi dolgoročno gledano ne prinašajo nič dobrega. 


Sestavine sem dolgo časa raziskovala in prevajala, ker me to področje zelo zanima in ker sem želela res vedeti kaj vse se skriva za zakompliciranimi latinskimi imeni na zadnji strani embalaž in kaj pravzaprav zares povzročajo.


Torej, različne sestavine povzročajo različne težave kot naprimer: dermatitis, poškodbe ploda pri nosečnicah, hormonske motnje, neplodnost, iritacije kože, okužbe, zastrupljanje organov, poškodbe semenčic pri moških, alergije, izpuščaje in celo raka.


Pri nekaterih sestavinah boste lahko zasledili, da povzročajo hormonske motnje in da so lahko okužene s škodljivimi delci, zato naj najprej razložim kaj to sploh pomeni:


- OKUŽENOST S ŠKODLJIVIMI DELCI


Kaj pomeni, da obstaja možnost okuženosti sestavine z škodljivimi delci? Veliko izdelkov in/ali sestavin lahko vsebuje škodljive nečistoče oz. delce, ki so stranski produkti mešanja različnih kemičnih sestavin. To so naprimer težke kovine in druge za telo in okolje škodljive/strupene sestavine in kemikalije. Le te niso napisane med sestavinami, napisane pa so sestavine, ki te delce ustvarjajo. Te delci so seveda škodljivi, zato se jim poskušamo čimbolj izogibati oz. se izogibamo sestavinam, ki jih ustvarjajo (imenovane kot sestavine okužene s škodljivimi delci)


Sestavine, ki so lahko okužene s škodljivimi delci:

• diethanolamine (DEA)

• 1,4-dioxane

• formaldehyde

• butane and isobutane

• petroleum distillates

• polyethylene glycol/ceteareth

• talcum

• nitrosamines


- HORMONSKE MOTNJE:


Moška in ženska neplodnost je lahko rezultat izpostavljenosti hormonskim motilcem. To so sestavine, ki kot pove ime, motijo naše naravne hormone oz. njihovo delovanje. Raziskava je pokazala, da ima lahko že majhna doza teh sestavin/motilcev škodljive posledice za človeško zdravje in reproduktivni sistem

.

Pogoste kemikalije, ki se smatrajo kot hormonski motilci:

  • phalates

  • triclosans

  • musks


FTALATI (Phthalates dibutyl phthalate (DBP), dimethyl phthalate (DMP), in diethyl phthalate (DEP)-- V kozmetičnih izdelkih jih najdemo pod imenom PARFUM/FRAGRANCE, torej dišave. Le te so lahko sestavljene iz 200+ različnih sestavin in nikakor ni mogoče vedeti, katere so le-te. Povzročajo pa glavobole, vrtoglavice, izpuščje, draženje kože, madeže na koži, kašelj…

nevarnost poškodbe moškega reproduktivnega sistema. Študija iz leta 2006 je pokazala povezavo med izpostavljenostjo ftalatom pred rojstvom, z moško neplodnostjo (nizko število semenčic in njihova kvaliteta). Enako menijo, da povzročajo neplodnost tudi pri ženskah. Najdemo jih v lakih za nohte, sprejih za lase, parfumih, losjonih, milih in šamponih.


FORMALDEHID (Formaldehyde (formaldehyde releasers: bronopol, DMDM hydantoin, diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea, and quaternium-15)- lahko vsebujejo karcinogene nečistoče, iritirajo kožo, povzročajo alergije in izpuščaje. Najdemo jih v otroških šamponih, milih, gelih za lase, izdelkih za glajenje las...


PEGi (polyethylene glycol ali ceteareth)- lahko vsebujejo nečiste delce

PARABENI (propyl-, isopropyl-, butyl-, in isobutyl- parabeni)- povzročajo hormonske motnje. Najdemo jih v ličilih, vlažilcih, šamponih, balzamih, gelih za prhanje, izdelkih za britje in pilingih.


SLS- Sodium laureth sulfate and sodium lauryl sulfate- iritirajo kožo, nalagajo se v telesu... Najdemo jih v večini izdelkov, ki se penijo (mila, šamponi, kopeli...


Siloxane (sestavine, ki se končajo na -siloxane ali -methicone)- povzročajo hormonske motnje. Najdemo jih v izdelkih za lase in deodorantih


Triclosani – povzročajo motnje reproduktivnih hormonov (neplodnost...). Najdemo jih v izdelkih za ustno higieno, izdelkih za britje, kremah in v barvahSpodaj si lahko pogledate nekaj najpogostejših škodljivih sestavin v kozmetičnih izdelkih in njihove učinke. Upam, da boste pregledali vaše kozmetične izdelke in seveda po lastni vesti in presoji ustrezno reagirali :) Sestavine sem za vas razporedila po vrstnem redu, da jih boste lažje našli :)


ALKOHOL/ALCOHOL- Ethanol/ethyl alcohol/denatured alcohol/methanol/isopropyl alcohol,/SD alcohol/ benzyl alcohol- so škodljivi alkoholi, pogosto uporabljeni v kozmetičnih izdelkih. Kožo izsušujejo in dražijo, lahko poškodujejo kožno povrhnjico, pospešujejo staranje kože. Škodo na koži povzročajo še dolgo po tem, ko z nje izhlapijo. Kožo naredijo prepustno, tako da vase vsrka (poleg sem in tja kakšne dobre) vse škodljive sestavine, ki bi drugače ostale na koži, tako pa prodrejo skozi in se s tem tudi vsrkajo v telo.

(ne zamenjajte jih z dobrimi alkoholi, ki niso škodljivi in so blagodejni za kožo: Cetyl alkohol, Stearyl alkohol, Cetaryl alkohol)


ALPHA-ISOMETHYL IONONE- znan kot iritant in sprožilec alergijskih reakcij. OCTOCRYLENE- lahko se vpije v kožo in poveča proizvodnjo prostih radikalov. Za proste radikale pa je znano, da direktno vplivajo na poškodbe DNA in posledično prispevajo k povečanju možnosti za nastanek raka in tumorjev. Poleg tega domnevajo, da povzroča hormonske motnje in poškodbe.


ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER- pri proizvodnji te sestavine se ponavadi uporablja za topilo benzen, ki pa je zelo karcinogen, strupen in škodljiv za okolje.


BUTYL METHOXYDIBENZOYLMETHANE ali AVOBENZONE- nekatere raziskave so pokazale, da se vsrka v telo (najden v urinu), zato se ne priporoča uporaba nosečnicam in majhnim otrokom.


BUTYLATED HYDROXYANISOLE (BHA) AND BUTYLATED HYDROXYTOLUENE (BHT) – iritira kožo, povzroča hormonske motnje


BHT- obširna raziskava je pokazala, da visoke doze te sestavine povzročajo občutne poškodbe na pljučih, jetrih in ledvicah. Zaužitje je pokazalo, da je sestavina strupena za krvni sistem.


BUTYLPHENYL METHYLPROPIONAL- povzroča alergije in iritacije


BENZYL BENZOATE- iritira kožo, izogibali naj bi se je ljudje z alergijami na parfume. V Evropi je na seznamu alergenov.


BENZOIC ACID – škodljiv za oči, iritira kožo, povzroča izpuščaje, rdečice in pekoč občutek. Iritira nosno sluznico, grlo in pljuča in lahko povzroča kašelj in pomanjkanje sape. Lahko povzroča tudi pokanje kože in kožne alergije.


BUTYL; ETHYL, METHYL in PROPYL PARABEN- uporabljajo se kot konzervans in povzročajo alergije, izpuščaje in po raziskavah sodeč delujejo rahlo estrogensko ter se absorbirajo v telo.


C12-13 PARETH-23 – je sintetična sestavina, pridobljena iz petroleja in ethylene oxide-a. Ethylene Oxide pa se smatra za zelo strupenega in je bil tudi uporabljen kot komponenta živčnega plina v drugi svetovni vojni. Ali kot kozmetična sestavina povzroča kakšne težave še ni jasno.


COCAMIDE DIETHANOALAMINE/COCAMIDE DEA/DEA~ povzroča raka, alergije, dermatitis… In se nalaga v telesu.


DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE – veliko virov navaja, da je karcinogen, saj vsebuje kemikalije, ki so lahko okužene z nitrozamini. Naj bi se uporabljal v čistilih za avte, v razmaščevalcih za motorje, in drugih izdelkih za rabo v industriji. Smatrajo, da je nežen, če je uporabljen v majhnih količihan (kot npr. V kozmetiki). Odločitev je vaša :)


DIETHANOLAMINE (DEA)- povzroča iritacije kože, obstaja možnost okuženosti sestavine z škodljivimi delci, obstaja možnost, da je strupen za notranje organe . Najdemo ga v izdelkih za lase in ličilih.


GLYCOL DISTEARATE – strupen za okolje in draži oči


HYDROXYCITRONELLAL- študija je pokazala, da je sestavina v vodici za po britju povzročila luskavico na obrazu. Sestavina je dokumentirana kot iritant.


HYDROXYISOHEXYL 3-CYCLOHEXENE CARBOXALDEHYDE- 89% ljudi z ekcemi je po aplikaciji te sestavine razvilo alergijsko reakcijo.


ISOPROPYL ALCOHOL – Pri zaužitju povzroča glavobole, vrtoglavico, bruhanje, slabost in nezavest.


LIQUID PARAFFIN – proizveden je iz petroleja, in je ponavadi imenovan mineralno olje. Strokovnjaki trdijo, da maši pore in povečuje nastajanje aken in motoljavosti.


PPG-5-CETETH-20 – možnost okuženosti z nevarnimi delci, med drugim tudi Ethylene Oxide-a, ki je znan po tem, da povečuje možnost nastanka raka maternice, dojk, levkemije in možganskih tumorjev.


POTASSIUM ALUM – strupen v večjih količinah, lahko se absorbira (vpije) v kožo in krvni sistem. Negtativne posledice nastanjeo ob daljši izpostavljenosti tej sestavini. Ker ga vsebuje veliko deodorantov, je tako bolje, če se jih uporablja vsak drugi dan namesto vsak dan. Vdihavanje povzroča poškodbe pljuč. Torej, največja nevarnost pri aluminiju je daljša izpostavljenost. Povzroča lahko tudi degeneracijo živčnega sistema in povečuje možnost za nastanek nekaterih vrst raka in alzheimerjeve bolezni. Najboljše je, če se mu izogibamo.


SODIUM LAUROYL SARCOSINATE - možnost kontaminacije s škodljivimi delci (nitrosamine – karcinogen). Škodljiv je tudi zaradi njegove lastnosti, namreč pospešuje vpijanje sestavin v kožo, kar spreminja kožno strukturo in posledično le ta vpija še druge kemikalije in jih prepušča v globlje plasti kože.


SLS- SODYUM LAURYL SULFATE- zelo agresiven detergent in penilec, ki je uporabljen v skoraj vsakem šamponu, prašku za posodo, milu, zobnih pastah.. skratka v vsem kar se peni. Le redki izdelki na trgu so na voljo brez te škodljive sestavine, ki povzroča močno draženje kože, oči in pljuč, alergije… Nekatere raziskave so pokazale zadrževanje SLS-a v možganih, pljučih, jetrih in srcu (zaradi uporabe izdelkov ki vsebujejo SLS, saj se skozi kožo vpije v telo). Povzroča tudi hormonsko neravnovesje. Skratka, srčno priporočam, da se izdelkom, ki vsebujejo SLS, izognete


SODIUM BENZOATE- Možnost povzročanja raka, razvojnih in reprodukcijskih težav, strupenosti za organe, iritacij, biokemijskih celičnih sprememb. Več študij je pokazalo vpliv na živčni in možganski sistem, in vitro testi so pokazali mutacijske spremembe.


TRIKLOSAN- je antibakterijsko sredstvo, a povzroča draženje kože in hormonska neravnovesja. Škodljiv je za imunski sistem, prav tako pa je uvrščen med snovi, ki onesnažujejo okolje


TRIDECETH-6 - klasificiran kot možno strupen in škodljiv.

Glede na študijo objavljeno v »International Journal of Toxicology« (navajam kar originalen naslov, če si želite informacije preveriti sami), PEGi (vključno z Trideceth-6-om) lahko vsebujejo škodljive delce in nečistoče kot so Ethylene Oxide (več o tem pod sestavino PPG-5-CETETH-20 ), 1,4-dioxane, ki je znan kot karcinogen, PAH-i, znani po povečanju nevarnosti za prsnega raka, idr.

Formule, ki vsebujejo PEG-e, naj se ne bi uporabljale na poškodovai ali občutljivikoži. Študije so pokazale, da se je pri pacijentih, ki so trpeli za opeklinami, in so bili zdravljeni z antimikrobnimi kremami, ki so vsebovale PEGe, terapija končala z zastrupitvojo ledvic.


Še enkrat povem, upam, da boste pregledali vaše kozmetične izdelke in seveda po lastni vesti in presoji ustrezno reagirali :)


V komentar pa mi sporočite katere sestavine od naštetih ste našli v vaših flaškah s kozmetičnimi izdelki? Me res zanima kaj vse bomo odkrili :) Če vas zanima katera od sestavin, ki je nisem naštela, mi prav tako napišite in odgovorila vam bom ali je škodljiva ali ne :)


Lepo se imejte in želim vam, da bi našli čim manj zgoraj opisanih sestavin :)


Tukaj zate,

GaiaLuna :)84 views0 comments

PRIJAVI SE NA NAŠE NOVIČKE, PREJMI KODO ZA 10% POPUST

in nikoli ne zamudi akcijkih ponudb ter nasvetov za nego las in kože

Gaialuna.si, Damir Juretič s.p.

Kladezna 12, 1000 Ljubljana

068 600 827

simona@gaialuna.si

  • Instagram
  • Facebook
  • Pinterest
gaia_luna_logo_invert.png

© 2023 by Frais. Proudly created with Wix.com

vrni embalažo in prihrani!

Želimo biti del rešitve, za tvojo kožo in planet. Pošlji nam prazno embalažo na Simona Žugman, Bratov Učakar 110, Ljubljana in pripiši svoj mail. Poslali ti bomo kodo za enkratni popust 5% na celoten nakup!