Od kod izvira ime “Črni petek”

Od kje ime črni petek?

Črni petek. Zakaj črni? In zakaj ravno petek? Tako sem se spraševala, odkar se je ta, tako na veliko oglaševan dan, pojavil tudi v Sloveniji. No, ker moja vprašanja mnogokrat zahtevajo odgovore in mi raziskovalna žilica ne da miru, sem poiskala nekaj informacij.

Črni petek izvira, le od kje drugje, kot iz Amerike in pomeni neuradno poimenovanje petka, ki sledi zahvalnemu dnevu, ki ga v ZDA praznujejo na četrti četrtek v mesecu novembru. Vse od leta 1952 velja dan po zahvalnem dnevu kot začetek božične nakupovalne sezone.

Izraz črni petek se je začel širše uporabljati šele v zadnjih desetletjih, ko so ga privzeli večji svetovni trgovci in so tako poimenovali začetek sezone zimskih popustov. V 21. stoletju se je začel črni petek širiti in promovirati tudi v drugih državah, v zadnjih letih pa se je uveljavil tudi v Sloveniji.

Glede izvora imena »črni petek« obstajajo različne razlage. Najbolj razširjena pa je ta, da so prodajalci večino leta poslovali s finančno izgubo, v praznični sezoni, ki se začne po zahvalnem dnevu pa so končno izplavali iz rdečih številk v črne.

Zaradi negativnega prizvoka imena črni petek so filadelfijske oblasti leta 1961 ta dan poskušale preimenovati v »velik petek«, a se novo ime ni uveljavilo. V zadnjih letih se pojavlja še nov potrošniški dan, imenovan »spletni ponedeljek«, ki je na prvi ponedeljek po črnem petku in je namenjen popustom pri spletnih nakupih.
Zanimivo, kajne? Veliko ugodnih nakupov ti želim!

Vir: Wikipedia